top of page
  • Forfatterens bildeTurgeneralene

Vetltyrishåmmårn

Oppdatert: 5. aug. 2020

Turtype: Fottur.

Vanskelighetsgrad: Lett/Middels.

Lengde: 1 km, eventuelt rundtur på 6 km.

Parkering: Sving av E6 ved Smegarden Camping, ta til venstre over jernbanebrua og parker rett etter brua over Losbekken (der asfalten slutter).


Dette er en kort søndagstur med oppstart fra ”Saugrendan på Lo”. Gå opp første vei rett nord for Losbekken, her står det skilt: ”Seterstiger i Loslia” og ei kasse med informasjonsark om stigene. Følg rød stig langs Kleva. Etter knapt 1 km krysser vi Tyrisbekken og kommer ut på Vetltyrishåmmårn – dagens turmål med flott utsikt over Lo og Rise.


Vetltyrishmmårån består av kalkholdig berg og under håmmårn er det ei stor hule. Gå ned på nordsida. I følge et gammelt sagn bodde

i denne hula. Derav navnet Vetltyrishåmmårn. Tyri kom fra Nordigard Lo. I Oppdalsboka bind II side 163 står det at Tyri flyktet til hula i Vetltyrishåmmårn sammen med huslyden sin under en ufred. Trolig den store nordiske krigen med 1718.  Om det fins noe sannhet i dette sagnet vet vi ikke, men Ole Jensen Lo i Nordigard hadde en datter som het Tyri og trolig var født på 1680-tallet.

Dersom du ønsker en lengre tur kan du fortsette opp Kleva langs rød løype, opp til Loslia, videre nordover til DIL trimposten på Dugurmålsteinen og ned igjen langs Flættasæterstigen – en rundtur på  ca 6 km som tar ca 2 timer å gå. 

43 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page