top of page
  • Forfatterens bildeTurgeneralene

Magalaupet -jettegryter

Oppdatert: 13. jul. 2021

Veibeskrivelse

Fra Oppdal sentrum følger du E6 sørover. Etter 12 kilometer tar du av avkjørsel til høyre ved skilting til Magalaupet Camping. Kjør ca 700 m, og parker ved henvist plass, skiltet med severdighetsskilt, eller fortsett over brua til Magalaupet Camping og parkere der.


Om Magalaupet

Jettegrytene ved Engan i Drivdalen sør for Oppdal, er en spennende og lett tilgjengelig severdighet for hele familien. På denne turen kan du parkere med bli like ved, og følge enkel sti.

Du blir lett fascinert av de mange sammenlenkede jettegrytene som strekker seg 100 meter nedover elva Driva. En jettegryte er en rund grop erodert i fjell. Jettegrytene er blitt dannet av breelver fra slutten av siste istid - ca. 10 000 år siden. Da isen smeltet, satte smeltevannet stein og grus i roterende bevegelse. Fremdeles bidrar elva Driva til å erodere fjellet.

Det tar elva 1 år og grave seg 1 mm ned. Man anslår dybden til å være 10 meter. På det

smaleste er det ca. 1,5 m bredt. Fjellet består av hard øyegneis. Øyegneis er en omdannet bergart dannet på store dyp. Gneisens vridde former understreker stedets villskap.

Det er et mektig skue. Støyen fra elva er voldsom, og det må opplyses om at du besøker jettegrytene på eget ansvar. Barn må ha følge med voksne! Tar du nødvendig forhåndsregler og holder deg godt fra kanten av jettegrytene, er dette en flott tur.


Vi minner om at det er et generelt forbud mot bålbrenning i perioden 15. April til 15. September. Forbudet gjelder all bruk av åpen ild. Bruk avfallsbeholderne på parkeringsplassen - en plastflaske eller aliminumumsboks kan bruke over 200 år på å brytes ned om den blir liggende i naturen. Rast på egnet sted og ikke på innmark, eller i nærheten av bebodde hus og hytter.


Les gjerne mer om friluftsområder hos Oppdal kommune.


God tur!
1 447 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Skreabrua

Comments


bottom of page