top of page
  • Forfatterens bildeTurgeneralene

Sissihøa 1621 moh.

Oppdatert: 17. apr. 2020

Turtype: Fottur/ski.

Vanskelighetsgrad: Middels.

Lengde: 5,8 km tur/retur sommers tid. Noe mer tid må påberegnes vinterstid. Fjellski/randonee-ski anbefales vinters tid.

Stigning: 580 meter

Parkering sommer: Ta av E6 ved Smegarden camping, følg Losliveien (bomveg, betaling kun med kort) frem til Kløftsætra, parker ved svaberga like bortenfor sætra.

Parkering vinter: Parkering ved bommen.


Fra Sissihøa har du 360 graders utsikt over hele Oppdal - pluss litt til. Varden på toppen er fredet. Foto:Oddveig Torve.

Fra Kløftet finner du stien som leder deg i retning toppen, fin og slak stigning. Herfra er det ca. 2 timer til toppen. Fra denne parkeringa går det også en gammel kjerrevei nordover til Gissingerdalen. Dette er et gammelt steinbrudd for leirsskifer. Her kan en fortsatt se tydelige spor etter steindrifta. En flott varde venter deg på toppen. Det sies at man faktisk kan se helt til Trondheim fra toppen av Sissihøa. Her kan du skrive navnet ditt i vardeboka, samtidig som du unner deg en pause mens du nyter utsikten! Retur etter samme vei som opp. Estimert tidsforbruk er tur/retur. På Sissihøa finner du den første varden som ble fredet i Norge. Dette skjedde i 2010 av Statens Kartverk. Toppunktet på Sissihøa ble første gang brukt under triangulering av Theodor Broch i 1835/1836. Hensikten var å forbinde Christiania (Oslo) målemessig med Trondheim. Den gamle varden fra 1935 ble restaurert og delvis ombygget i 1872 til en sylindrisk varde. Sensommeren 1955 ble varden ombygget av to studenter innleide som vardebyggere, Jørn Armand Johnsen og Tor Strømgren. I september 2010 ble en informasjonsplate i stål satt opp på Sissihøa-varden, som den første informasjonsplaten blant vardene i Verneplan for kart og oppmåling. Kilde: Statens Kartverk Loslisætrin og Mælisætrin ligger på et platåliggende høydedrag ved inngangen til Vinstradalen. Gardene i Losgrenda har sætret på Loslia og Mælia siden 1700-tallet. Sætergrendene i Loslia og Mælia blir i dag brukt til storfebeite og slått.


475 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page