top of page
  • Forfatterens bildeTurgeneralene

Limsteinberga

Oppdatert: 13. mai 2020

Turtype: Fottur.

Vanskelighetsgrad: Lett.

Lengde: Rundtur på ca 5 km.

Parkering: Ta av fra E6 på Driva ved skilt til Vinstradalsveien. Bomveg (kun kort), kjør ca 2,5 km etter bommen og parker ved Storløkkja (skiltet).
Følg Pilegrimsleden sørover. Like nord for Kaldløkkjsætra (sætra til Stein Forbregd) står det ei skiferhelle med pilegrimsledsymbol på oversida av veien. På nedsida av veien her ser du murene etter en gammel kalkovn.

Kalkovnen ved Kaldløkkja. Foto: Jenny Kristin Heggvold

Ca 800 meter lenger sør står det en stor trestolpe med pilegrimsledsymbol – nå ser du Limsteinberga mellom stigen og elva.

Det største kalkbruddet i Vinstradalen er her i Limstenberga. Limstein er en gammel betegnelse på kalkstein, og er nært beslektet med det engelske navnet limestone. Navnet har sammenheng med anvendelsen av kalk til mørtel (lim). Ordleddet lim går igjen i den del norske stedsnavn i områder det et forekommer kalkstein eller marmor. Det ble tatt ut kalkstein fra Limsteinberga på 1800-tallet, kanskje allerede på 1700-tallet. Steinen ble fraktet med hest fram til en oppmura kalkovn.


I nedre del av dalen finner vi mange spor etter kalkbrenning, trolig fra slutten av 1700-tallet og fram til ca. 1900. Kalkbrenning er en industriell prosess hvor kalkstein, CaCO3, varmes opp til ca 1000oC og går over til kalsiumoksid, CaO, det vil si brent kalk, og CO2-gass. Kalkstein ble brent sammen med trekull, og siden lesket til sement som ble brukt til fjøsmurer og lysovner. Vi vet ikke helt sikkert når denne kalkbrenningen foregikk, men i Fjellposten den 21.12.1906 kan vi lese: "Bagenfor Rise er fjeldet kalksten. Nu brændes ikke meget kalk." Dette tyder på at drifta var så godt som slutt i 1906. Ovnene er muret i tre sider, og er firkantet med åpen front. I tillegg til den kalkovnen vi passerer ved

Limsteinberga. Foto: Jenny Kristin Heggvold

Kaldløkkja er det også gamle kalkovner ved Jamterbekken, på Sønnstølen (sæterstiger i Loslia) og i Rishaugen ved (turstigen langs Driva).


Dersom du ønsker en rundtur kan du fortsette over gammelbrua over Vinstra – opp til Brustølen, og følge veien tilbake til Storløkkja. Dette er en rundtur på ca 5 km. På Brustølen finner du en av DIL sine trimposter.
117 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page